Hüttenkäse-Tortilla-Chips
Tortilla-Chips mit hausgemachter Salsa und Käsesauce.
Chips
- 150 g Wasser lauwarm
- 55 g Olivenöl
- 50 g Sauerteig
- 30 g Cheddar-Käse
- 250 g Brotmehl
- 8 g Salz
Salsa szósz
- 1 Esslöffel Olivenöl
- 1/2 db vöröshagyma
- 1 gerezd Knoblauch
- 3 db Tomaten hámozva
- 1 db Paprika
- 4 db kleine Scheibe Jalapeno
- 1/4 Teelöffel Rotgold csípős
- 1/2 Teelöffel Oregano
- 1/2 Teelöffel bazsalikom
- Salz
- Pfeffer
Sajtszósz
- 120 g Cheddar-Käse reszelve
- 1,2 dl Milch
- 1/2 Esslöffel keményítő
- 1/4 Teelöffel Knoblauch por
- 1/2 Teelöffel Rotgold csípős
Das lauwarme Wasser abmessen, das Olivenöl, den Sauerteigstarter, den Käse, das gesiebte Brotmehl und das Salz hinzufügen.
Den Teig ausrollen.
In einer gefetteten Auflaufform 2 Stunden lang ruhen lassen.
2 féle chips készítési módszer:Az egyik, hogy tortillákat sütünk: kis 25 grammos gombócokra osszuk a tésztát, majd kinyújtjuk 1 mm vékony kör alakúra őket, és enyhén olajos serpenyőbe minkét oldalát 2-2 percig sütjük. (Ha jönnek a buborékok, felfújja a tésztát akkor jó.) Utána egymásra tesszük a megsült tortillákat és egy pizza vágó segítségével elfelezzük a tésztákat majd addig felezzük őket míg ki nem jött az összes háromszög. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 7-12 perc alatt ropogósra sütjük. (Nekem ez a módszer jött be legjobban.) A másik módszer:A tésztát kinyújtjuk egy nagy téglalap alakra szintén 1 mm vékonyra, majd lekenjük olivaolaj és fűszerek keverékével. (Itt bárhogy fűszerezhetjük ahogy csak szeretnénk.) Utána egy pizza vágó segítségével párhuzamos sávokra osszuk majd kialakítjuk a háromszögeket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 5-10 perc alatt ropogósra sütjük. Salsa szósz:A vöröshagymát a fokhagymával együtt olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzá adjuk a hámozott paradicsomot, paprikát, kevés jalapeno paprikát és a fűszereket. Adunk hozzá oliva olajat és kb 10 percig fedő alatt “főzzük”. Utána botmixerrel vagy aprítóval átdolgozzuk és kész is. Sajtszósz:A tejet a keményítővel elkezdjük egy edénybe folyamatos kevergetés mellett forralni, ahogy elkezd sűrűsödni hozzá adjuk a reszelt cheddar sajtot és a fűszereket. Ha a sajt teljesen elolvadt kész is. (Tejjel higíthatjuk ha szükséges.)