Kovászos tortilla chips
Kovászos tortilla chips, házi készítésű salsa és sajtszósszal.
Chips
- 150 g víz lukewarm
- 55 g olive oil
- 50 g sourdough
- 30 g cheddar cheese
- 250 g kenyérliszt
- 8 g salt
Salsa szósz
- 1 evőkanál olive oil
- 1/2 db vöröshagyma
- 1 gerezd garlic
- 3 db tomatoes hámozva
- 1 db Peppers
- 4 db small slice of jalapeno
- 1/4 teáskanál red gold csípős
- 1/2 teáskanál oregano
- 1/2 teáskanál bazsalikom
- salt
- pepper
Sajtszósz
- 120 g cheddar cheese reszelve
- 1,2 dl milk
- 1/2 evőkanál keményítő
- 1/4 teáskanál garlic por
- 1/2 teáskanál red gold csípős
Kimérjük a langyos vizet, hozzá adjuk az oliva olajat, a kovászt, a sajtot, a leszitált kenyérlisztet és a sót.
Kidagasszuk a tésztát.
Kiolajozott kelesztő tálba hagyjuk pihenni 2 órát.
2 féle chips készítési módszer:Az egyik, hogy tortillákat sütünk: kis 25 grammos gombócokra osszuk a tésztát, majd kinyújtjuk 1 mm vékony kör alakúra őket, és enyhén olajos serpenyőbe minkét oldalát 2-2 percig sütjük. (Ha jönnek a buborékok, felfújja a tésztát akkor jó.) Utána egymásra tesszük a megsült tortillákat és egy pizza vágó segítségével elfelezzük a tésztákat majd addig felezzük őket míg ki nem jött az összes háromszög. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 7-12 perc alatt ropogósra sütjük. (Nekem ez a módszer jött be legjobban.) A másik módszer:A tésztát kinyújtjuk egy nagy téglalap alakra szintén 1 mm vékonyra, majd lekenjük olivaolaj és fűszerek keverékével. (Itt bárhogy fűszerezhetjük ahogy csak szeretnénk.) Utána egy pizza vágó segítségével párhuzamos sávokra osszuk majd kialakítjuk a háromszögeket. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 5-10 perc alatt ropogósra sütjük. Salsa szósz:A vöröshagymát a fokhagymával együtt olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzá adjuk a hámozott paradicsomot, paprikát, kevés jalapeno paprikát és a fűszereket. Adunk hozzá oliva olajat és kb 10 percig fedő alatt “főzzük”. Utána botmixerrel vagy aprítóval átdolgozzuk és kész is. Sajtszósz:A tejet a keményítővel elkezdjük egy edénybe folyamatos kevergetés mellett forralni, ahogy elkezd sűrűsödni hozzá adjuk a reszelt cheddar sajtot és a fűszereket. Ha a sajt teljesen elolvadt kész is. (Tejjel higíthatjuk ha szükséges.)