Ibolya dzsem
Több száz fajta ibolya létezik, amikből több védett növénynek számít, de az illatos ibolya másnéven lila ibolya nem tartozik közéjük. A lila ibolya gyógynövénynek számít, teát, tinktúrát más országokban parfümöt is szoktak készíteni belőle.
- 2 l ibolya virág fej szár nélkül
- 2,4 l forró víz
- 1,5 kg cukor
- 100 g citromlé
- 3 csomag dzsemfix
- 2 evőkanál pektin
(Ebből a mennyiségből kb. 3,5 liter ibolya dzsem jött ki.)Először szedjünk 2 liternyi ibolya virágot szár nélkül, csak a sötétebb színű virágokat. Majd egy edénybe leforrázzuk őket 2,4 l forró vízzel és hagyjuk 2 órát ázni.
Utána leszűrjük és kinyomkodjuk a virágokat.
Közben a tiszta üvegeket 100 fokon sterilizáljuk a sütőben.
Hozzáöntjük a 100 g citromlevet .
1 kg cukrot, majd a még fél kg cukorban elkeverjük a 3 db dzsemfixet és egy kis pektint, ezt is hozzáadtam. Itt lehet variálni a mennyiségekkel ki milyen édesen és sűrűen szereti a dzsemet.
Pár perc forralás után leszedjük a tetejéről a habot.
A sterilizált üvegekbe töltjük.
Én befőzési fóliát szoktam tenni az üvegekre és utána teszem rá a az üveg tetejét, majd fejjel lefele letesszük és így hagyjuk kb. 10 percet utána meg lehet fordítani. Megvárjuk míg kihűl és fogyaszthatjuk is.