(Én külön szoktam a fehér és a barna tésztát készíteni, de egyben is lehet. Ebben az esetben a végén elfelezitek a tésztát és az egyik felét színezitek kakaóval.)
Fehér tészta: A száraz összetevőket kimérjük: 400 átszitált lisztet (300 g BL-55 + 100 g manitoba), 50 g porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, egy kis vanília őrleményt és egy csipet sót.2 dl langyos tejhez hozzáadunk 1 db tojássárgáját és 120 g aktív kovászt. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz és elkezdjük dagasztani a tésztát. Hozzáadunk még 35 g olvasztott vajat és teljesen kidagasztjuk a tésztát. Kiolajozott kelesztő tálba kb. 4 órát hagyjuk pihenni. Barna tészta: A száraz összetevőket kimérjük: 400 átszitált lisztet (300 g BL-55 + 100 g manitoba), 50 g porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, egy kis vanília őrleményt, 30 g kakaót és egy csipet sót. 2 dl langyos tejhez hozzáadunk 1 db tojássárgáját és 120 g aktív kovászt. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz és elkezdjük dagasztani a tésztát. Hozzáadunk még 35 g olvasztott vajat és teljesen kidagasztjuk a tésztát. Kiolajozott kelesztő tálban kb. 4 órát hagyjuk pihenni. Én 10 gombócra osztottam a tésztát, a fehéreket 80 grammos, a barnákat 85 grammos gombócokra. Hagyjuk letakarva 1 órát pihenni.
Megformázzuk a fatörzs kifliket: Ovális alakra kinyújtjuk a fehér majd a barna gombócot, egymásra tesszük és feltekerjük. Pengével bevágjuk a tetejüket 3 helyen, majd hagyjuk kelni őket letakarva kb. 3,5- 4 órát.
Ha megkeltek, előmelegítjük a sütőt 200 fokon, alul- felül sütési programon, lekenjük a kifliket a maradék tojás fehérjével és kb. 25 perc alatt arany barnára sütjük, de ez sütő függő.