Go Back

Házi eperfagyi

Fogok hozni még több ízben fagyi receptet: vizes, tejszínes alapú és cukormentes fagylaltokat is.

Hozzávalók
  

Fagyi alap

  • 300 g eper
  • 4 dl tejszín 30%-os
  • 5 dl tej
  • 6 db tojássárgája
  • 115 g méz
  • 25 g negyedannyi édesítő (vagy 100 g cukor)
  • 2 teáskanál céklapor
  • 1/2 citrom leve
  • 2 marék friss bazsalikom (elhagyható)

+

  • 120 g eper darabolva

Elkészítés
 

  • Ha fagyi géppel dolgoztok ti is akkor a fagyasztóba kell tenni 24-48 órára a tartályt.
  • A tejet, tejszínt, mézet, édesítőt elkezdjük melegíteni egy edénybe 40-45 fokon.
  • A tojássárgást egy habverővel elkeverjük, majd hőkiegyenítünk. Két merítő kanállal teszünk a tojásokhoz a tejes meleg keverékből, majd ezt hozzá öntjük az edénybe a tejes keverékhez. Hőkezeljük kb 80 fokon az egyvelegünket.
  • Leturmixoljuk az epret, a citromlével és a bazsalikommal.
  • Hozzáadjuk a turmixolt epres keveréket az edénybe a tejes fagyi alaphoz. Ha a szín nem megfelelő, én természetes módon céklaporral színeztem. Ha hőkezeltük, teljesen hagyjuk kihűlni, majd utána a hűtőbe tesszük 1-2 órára, de legjobb, ha egy éjszakát hagyjuk összeérni az ízeket.
  • Kivesszük a fagyasztóból a fagylaltgép tartályát, majd bekapcsoljuk és beleöntjük a fagyi alapot. Én az Ankarsum fagylaltkészítő fejegységét használtam, így a tartályba 5 dl fagyi alapot öntöttem és 35 percet hagytam dolgozni a gépet. Fél időben adtam még hozzá darabolt epret is.
    Nagyon finom színezék és egyéb adalékanyag mentes fagyit kaptam. Próbáljátok ki ti is!

Video

QR Code linking back to recipe