Megfőzzük a héjában a céklát, ez nálam kb 1 óra volt.
Közben elkészítjük a salátalét: Kimérünk egy edénybe 1 l vizet, hozzáadunk 5 evőkanál cukrot, 1,5 evőkanál sót, majd a végén 5 evőkanál 10 %-os ecetet. Felforraljuk és készen is vagyunk a salátalével. Kóstoljátok meg és ízlés szerint módosítsátok, ha kell.
Ha megfőtt a cékla és langyosra hűlt megpucoljuk és felkarikázzuk. Egy tipp: A vágódeszkát vonjátok be celofánnal, mert a cékla színe nagyon megfog mindent.
Én 100 fokon szoktam a tiszta üvegeket sterilizálni a sütőben egy fél órát. Majd a forró üvegekbe tesszük a szeletelt céklát és felöntjük a forró salátalével. Az üvegre én szoktam tenni befőző fóliát, majd jól ráhúzzuk a tetejét és dunsztba tesszük.
Ha sok ideig szeretnétek eltartani érdemes bele tartósítószert tenni, hogy biztosan ne dolgozzatok feleslegesen, én mindig frissen szoktam készíteni és pár hét alatt el is szokott fogyni.