Házi nyújtott rétes
Mi vasi-zalai módon készítjük a nyújtott rétest, a nagymamámtól tanultam, már többnyire anyukámmal készítjük. 
Tészta
- 1200 g liszt (BL-55 keverve magas fehérjetartalmú liszttel)
 - 750 g langyos víz (700-800 g is lehet attól függ mennyit vesz fel a liszt)
 - 30 g olvasztott zsír
 - 1 evőkanál ecet (elhagyható)
 - 1 teáskanál só
 
Káposztás 
- 1 fej káposzta (közepes)
 - só
 - zsír
 
Túrós
- 1 kg túró
 - 2 db tojás
 - só vagy cukor (attól függ sós vagy édesre szeretnénk)
 
 
A tészta mennyiségéből 3 nagy tepsi rétes jön ki + a levágott részekből ha újra felhasználjuk még egy kis tepsi. Leszitáljuk a lisztet. Fontos, hogy csomómentes legyen. Majd adjuk hozzá a langyos víz háromnegyedét, itt is fontos, hogy langyos legyen a víz. A dagasztásnál, ha a tészta venne még fel vizet akkor pótoljuk. Majd a végén hozzáadjuk a zsírt, a sót, az ecetet (az ecet elhagyható) és kidagasztjuk a tésztát. Géppel vagy kézzel ki mivel szeretné. Egy lágy tésztát kell kapnunk. Utána én három fele elosztottam a tésztát, mert három ízt szeretnék készíteni és kiolajozott tálba pihentetjük 1-2 órát, szépen el fog terülni a tészta. Ha letelt az idő egy nagy téglalap alakú asztalra egy tiszta abroszt teszünk, enyhén lisztezzük és kinyújtjuk rajta a tésztát lehelet vékonyra. (Ha a liszt minősége megfelelő nem fog szakadni a tészta.) A tészta lelógó széleit körbe levágjuk ezt majd újra gyúrhatjuk a végén. Ezután meglocsoljuk olvasztott zsírral a tésztát és jöhet a töltelék. Töltelék variációk a mi kedvenceink: Káposztás (sós): A káposztát lereszeljük, sózzuk ízlés szerint és zsíron vagy olajon lesütjük. Majd hagyjuk teljesen kihűlni. Túrós: A túrót összekeverjük 2 tojással illetve ha sósan szeretnénk sózzuk. Vagy édes verzióban mehet bele bio citrom reszelt héja és ízlés szerint cukor. Meggyes mákos (édes): A mákot összekeverjük cukorral és fahéjjal és a meggyel ízlés szerint.  Az összeállítás menete: Ha kinyújtottuk a tésztát, levágtuk a széleket, meglocsoltuk a tésztát olvasztott zsírral, jöhet rá a töltelék majd mi mindig meglocsoljuk a töltelékeket is jól elkevert tejföllel így nem lesz száraz a rétes. Utána felhajtjuk körbe a széleket és a terítő segítségével két oldalról feltekerjük a rétest, majd a tepsi méretére vágjuk és kiolajozott vagy zsírozott tepsibe tesszük.A tetejüket is mi mindig lekenjük jól elkevert tejföllel.  Sütés: 190 fokon 50-60 perc, ha már szépen pirul a teteje akkor jó.