Házi nyújtott rétes

28

Ahogy 3 generáció készíti nálunk. Az én kedvencem a sós káposztás rétes, a mama többnyire ezt készítette mindig illetve a sós túrósat.

Házi nyújtott rétes

Mi vasi-zalai módon készítjük a nyújtott rétest, a nagymamámtól tanultam, már többnyire anyukámmal készítjük.

Hozzávalók
  

Tészta

  • 1200 g liszt (BL-55 keverve magas fehérjetartalmú liszttel)
  • 750 g langyos víz (700-800 g is lehet attól függ mennyit vesz fel a liszt)
  • 30 g olvasztott zsír
  • 1 evőkanál ecet (elhagyható)
  • 1 teáskanál

Káposztás

  • 1 fej káposzta (közepes)
  • zsír

Túrós

  • 1 kg túró
  • 2 db tojás
  • só vagy cukor (attól függ sós vagy édesre szeretnénk)

Meggyes-mákos

  • mák
  • meggy
  • fahéj
  • cukor

Elkészítés
 

  • A tészta mennyiségéből 3 nagy tepsi rétes jön ki + a levágott részekből ha újra felhasználjuk még egy kis tepsi.
    Leszitáljuk a lisztet. Fontos, hogy csomómentes legyen. Majd adjuk hozzá a langyos víz háromnegyedét, itt is fontos, hogy langyos legyen a víz. A dagasztásnál, ha a tészta venne még fel vizet akkor pótoljuk.
    Majd a végén hozzáadjuk a zsírt, a sót, az ecetet (az ecet elhagyható) és kidagasztjuk a tésztát. Géppel vagy kézzel ki mivel szeretné. Egy lágy tésztát kell kapnunk. Utána én három fele elosztottam a tésztát, mert három ízt szeretnék készíteni és kiolajozott tálba pihentetjük 1-2 órát, szépen el fog terülni a tészta.
    Ha letelt az idő egy nagy téglalap alakú asztalra egy tiszta abroszt teszünk, enyhén lisztezzük és kinyújtjuk rajta a tésztát lehelet vékonyra. (Ha a liszt minősége megfelelő nem fog szakadni a tészta.) A tészta lelógó széleit körbe levágjuk ezt majd újra gyúrhatjuk a végén. Ezután meglocsoljuk olvasztott zsírral a tésztát és jöhet a töltelék.
  • Töltelék variációk a mi kedvenceink:
    Káposztás (sós): A káposztát lereszeljük, sózzuk ízlés szerint és zsíron vagy olajon lesütjük. Majd hagyjuk teljesen kihűlni.
    Túrós: A túrót összekeverjük 2 tojással illetve ha sósan szeretnénk sózzuk. Vagy édes verzióban mehet bele bio citrom reszelt héja és ízlés szerint cukor.
    Meggyes mákos (édes): A mákot összekeverjük cukorral és fahéjjal és a meggyel ízlés szerint.
  • Az összeállítás menete:
    Ha kinyújtottuk a tésztát, levágtuk a széleket, meglocsoltuk a tésztát olvasztott zsírral, jöhet rá a töltelék majd mi mindig meglocsoljuk a töltelékeket is jól elkevert tejföllel így nem lesz száraz a rétes.
    Utána felhajtjuk körbe a széleket és a terítő segítségével két oldalról feltekerjük a rétest, majd a tepsi méretére vágjuk és kiolajozott vagy zsírozott tepsibe tesszük.
    A tetejüket is mi mindig lekenjük jól elkevert tejföllel.
  • Sütés:
    190 fokon 50-60 perc, ha már szépen pirul a teteje akkor jó.
Tetszett ez a Recept? Iratkozz Fel a Csatornámra!


vagy csatlakozz támogató tagként

Zárja be a
KovászTündér © Copyright 2025. Minden jog fenntartva.
Zárja be a