A legtöbbet használt lisztek fajtái és tulajdonságai

A búza finomliszt apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú és világos színű őrlemény. Szinte csak a magbelsőből áll, ezért minőség szempontjából nem a legjobb ha a táplálkozást nézzük, hisz itt nincsenek a lisztben az értékes ásványi anyagok.

Fő felhasználása: Péksüteményeknél, cukrászati termékeknél.

Több héjrészt tartalmaznak és sötétebb színűek. Ez a legideálisabb lisztfajta kenyerek és kelt tészták sütéséhez.

Teljes kiőrlésű liszteknél itt már tartalmazza a liszt a búzaszem külső rétegeit: a korpát és a csírát is. Legjobb keverve használni más lisztel, mert ha 100% csak teljes kiőrlésű lisztet használunk nagy valószínűséggel nehéz, túlságosan tömör kenyeret fogunk kapni.

Ha ilyen lisztel dolgozunk számoljunk vele, hogy több vizet igényel majd, és nehezebben lehet a tésztával bánni.

A rozslisztet (pl. RL 60, RL 90, RL 125, RL 190) leginkább kenyérsütéshez használják. A rozslisztnek magasabb a rosttartalma, több tápanyag marad benne mint a búzában. Jellegzetes mély íze van, a rozzsal készült kovászos kenyerek sűrűbbek és tömörebbek, ezért ezt is célszerű más lisztekkel keverni.

Több fajtája van: a világos rozsliszt, amelyben alacsony a maghéj tartalom, sötét rozsliszt, amely magas maghéjtartalmú, illetve a teljes kiőrlésű rozsliszt, amely a rozsszem minden összetevőjét tartalmazó liszt.

A tönkölybúza a közönséges búzához képest könnyebben emészthető, mert kevesebb glutént tartalmaz, ásványi anyagokban gazdag és a fehérje tartalma is magasabb így táplálóbb a búzánál. Nagyon finom kenyerek és pékárúk süthetők belőle.

Az egyik kedvencem. A királybúza magyar nemesítésű búzafaj, az étkezési búza és a tönkölybúza fajhibridje. Az ebből készült lisztnek íze van, magas a fehérjetartalma, aminosavakban gazdag így a szervezetnek is kedvezőbb. Felhasználható kenyerekhez, pizzákhoz, tésztákhoz tényleg amire csak szeretnénk.

Nagyon könnyű vele dolgozni, kicsit “szomjasabb” több vizet igényel és nem szükséges más lisztekkel keverni.

(Fogós lisztek) Sikértartalma magasabb mint a finomliszté viszont a szemcsemérete nagyobb. Könnyű, levegős, rugalmas és nyújtható tésztát kapunk belőle, de érdemes finom lisztel 1:1 arányba keverni.

Glikémiás indexe alacsony (GI: 45), a belőle készített termékek jól beilleszthetők a cukorbetegek, diétázók étrendjébe. Aranyszínű, gazdag karotionidokban, szelénben, vajas állagú. Lassú felszívódása miatt könnyen emészhető.

A zabnak magas a rost tartalma és B-vitaminban is gazdag,A zabliszt sikérmentes, ezért érdemes más sikért tartalmazó lisztel keverni, kenyér és péksütemény sütésénél.

A hajdinaliszt érdes, földes jellegű ízt ad a kenyérnek, rosttartalma magas.

Fajtái: sötét és világos.

Magas a fehérjetartalma, viszont ezt is ki kell egészíteni finomított búza lisztel, hogy ellensúlyozzuk a gyenge gluténszerkezetét.

Nagyon finomra őrölt liszt, legtöbbször olasz, nápolyi pizzák tésztájához használjuk. Van több alfaja is különböző fehérjetartalommal. Pizza liszteknél általában a legfontosabb a forró sütő, legjobban 450 fok körül működik, ezen a hőmérsékleten 1-2 perc alatt megsül egy klasszikus nápolyi pizza.

Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close