Szükséges eszközök

Nem szükséges kézzel is lehet dagasztani, de megkönnyíti az ember munkáját. Fontos szempont a dagasztógép kiválasztásánál, hogy fém alkatrészekből álljon hisz ez strapabíróbb. A kiválasztásnál vegyük figyelembe, hogy mekkora kenyeret szoktunk sütni és milyen gyakran, a kenyér méretéhez megfelelő teljesítményű gépet kell választanunk.

A szakajtó nagyon fontos, mert kelesztés alatt ebben őrzi meg kenyerünk a formáját, mielőtt a kelesztő kosárba tesszük a tésztát minden esetben lisztezzük ki rizsliszttel, hogy ne ragadjon bele a tészta vagy használjunk bele szakajtó ruhát, én az utóbbit használom, mert csak kézzel kimosom sima vízzel a ruhát, megszárad és kész is, újra használható.

Az én személyes kedvencem a nádszakajtó, de létezik fapép és műanyag is. A nádszakajtókat nem szabad vízzel mosni!

A bemetszéshez és a mintázáshoz, legjobb a hagyományos borotvapenge. A legtöbb irdaló is így van kialakítva, hogy különböző formájú, méretű, és anyagú nyélre van rögzítve a penge. A konyhai kés húzza és felszabja a tésztát az nem alkalmas erre a célra.

Erre azért van szükség, mert az otthoni sütők nem ideálisak a kenyérsütéshez, hisz a hő általában egy irányból érkezik, bizonyos pontokon éget, a tömítések gyakran nem légmentesek, húz ki a levegő és így a héjat is gyorsan kiszárítja.

Ha öntöttvas edényben sütünk és rátesszük a tetejét, akkor a sütés alatt a kenyérből kiáramló gőz bennreked az edényben, így a kenyér csodálatosan megnő és a héjat is puhán tartja. Ezért a legjobb választás ilyen edényben sütni.

Ez sem kötelező, de én úgy gondolom jó ha van, én is használok így soha nem szárad ki a kenyerem. Penészedni sem penészedett soha. Ha már vesz az ember érdemes jobb minőségűt venni.

Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close