Kovászos, teljes kiőrlésű kenyér

18.9K

Kovászos, teljes kiőrlésű kenyér

A teljes kiőrlésű kovászos kenyér nehezebb, tömörebb, mint a fehér kenyér, viszont több benne az ásványi anyag. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók
  

  • 450 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 90 g kovász
  • 350 g víz
  • 11 g

Elkészítés
 

  • Kimérjük a lisztet, majd hozzáadjuk a meleg vizet, eláztatjuk a liszt szemcséket, elkezdjük dagasztani, majd pihentetjük egy fél órát.
  • Adjuk hozzá a kovászt és dagasszuk tovább.
  • Adjuk hozzá a sót és egy kicsi vizet, hogy segítsen eloldani, dagasszuk tovább.
  • Ha kidagasztottuk, kiolajozott kelesztő tálba tesszük a tésztát pihenni egy fél órára.
  • Elvégzünk egy hajtogatást-laminálást, ablakosra hozzuk mint a rétes tésztát, majd összehajtjuk mint egy borítékot és feltekerjük. Pihentetjük ismét a kelesztő edényben egy fél órát.
  • Másodszor is meghajtogatjuk, ujjbeggyel átmasszírozzuk. Pihentetjük fél órát. (Ha hideg már a tésztánk, csinálunk neki egy kelesztőt a sütőből: kb 40 fokos vizet teszünk egy edénybe alulra, és fölé tesszük a kelesztő edényünkbe a tésztát.)
  • Utoljára, harmadszor is meghajtogatjuk sziromhajtással, majd visszatesszük a csinált kelesztőnkbe és hagyjuk érni 1-2 órát. Ez attól függ, kinek és hogyan dolgozik a kovásza, kb, duplájára kell növekedni a térfogatnak.
  • Megformázzuk a kenyeret, majd egy szakajtóba, hűtőbe tesszük egy éjszakára (vagy kb. 12 órára).
  • Ha eltelt kb 12 óra kivesszük a hűtőből, picit hagyjuk temperálódni a pulton. Előmelegítjük a sütőt 250 fokra, alul-felül sütéses programon, a vaslábassal együtt.
  • Ha felmelegedett a sütő, kiborítjuk egy sütőpapírra a szakajtóból a kenyeret, meglisztezzük a tetejét és bevágjuk, mintázhatjuk is, ha szeretnénk.
  • Ha elérte a sütő a hőfokot, betesszük sütőpapírostól a kenyeret az öntöttvas lábasba, rátesszük a fedőt és mehet a sütőbe. 180 fokra csendesítjük a sütőt, így hagyjuk kb. egy órát sülni, majd ha letelt, levesszük a fedőt és kb. 10 percig hagyjuk még, hogy egy kis színt kapjon a kenyér. Én így szeretem sütni, így nem lesz olyan kérges.
Támogasd a KovászTündért Patreon-on!
Become a patron at Patreon!
Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close