Bread with sourdough

10.9K

Simple basic loaf recipe with sourdough. Perfect for the Easter table or just on its own.

Kalács kovásszal

Alap kalács recept. Egyszerűen elkészíthető. Finom, puha és foszlós.

Ingredients
  

  • 550 g flour (KBL 100 + BL80)
  • 90 g icing sugar
  • 2 package vanilla sugar
  • 1/2 grated lemon zest (elhagyható)
  • 3 db Egg
  • 2,5 dl habtejszín vagy tej
  • 150 g active leaven
  • 100 g melted butter
  • 1 tweets salt

Instructions
 

  • Elkeverjük a nedves összetevőket: habtejszín, olvasztott vaj, tojások, sourdough.
  • Majd rászitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrokat és a csipet sót, citrom reszelt héját. Kidagasztjuk a tésztát.
  • Kiolajozott kelesztő tálban pihentetjük egy órát.
  • Óránként meghajtogatjuk sziromhajtogatással a tésztát háromszor.
  • Ha elvégeztük az utolsó, harmadik hajtogatást, pihentetjük 1 órát a tésztát, majd kb. 12 órára a hűtőbe tesszük kelni.
  • Kivesszük a hűtőből és hagyjuk 1-2 órát temperálódni a tésztát.
  • A fonási technikának megfelelően osszuk el a tésztát. Én hatos fonást fogok csinálni, így hat darab gombócra osztottam. Hagyjuk letakarva egy órát pihenni.
  • Jöhet a formázás, a gombócokat kinyújtjuk, feltekerjük és hosszú, hasas kígyókká hengergetjük, majd megfonjuk a tésztát.
  • Ha megfontuk, lekenjük egy felvert tojással és hagyjuk kelni négy – öt órát, szobahőmérsékleten.
  • Előmelegítjük a sütőt, közben még egyszer lekenjük a felvert tojással.
  • Sütés: Előmelegített sütőben 180 fokon alsó – felső sütési programon kb. 40-50 percig sütjük. Figyelni kell, mert a szükséges idő sütő függő.

Video

Did you like this recipe? Subscribe to my Channel!


or join as a supporting member

Close
KovászTäfér © Copyright 2025. All rights reserved.
Close