Tippek és tudnivalók a kovászról

Kovászolásnak hívjuk a liszt, a víz és a só erjesztésének folyamatát, amiből kovászos kenyeret sütünk.

A kovász elkezdésétől számítva kb 8-10. nap körül erősödik fel annyira, hogy lehessen vele sütni.

A kovász érési ideje kb 8-12 óra.

Nagyon fontos a hőmérséklet, a lakás hőmérséklete, a hozzá adott víz hőmérséklete. Legjobban 25-28 fokon érzi jól magát a kovász, ha ez nem adott a lakásban, akkor tegyünk egy üveg meleg vizet mellé és tegyük be szigetelt helyre a mikroba vagy a sütőbe.

Ha melegebb vizet használunk etetésnél savanykásabb lesz a kovász, mert az ecetsav baktérium a melegebb vizet szereti.

Ha hidegebb vizet használunk etetésnél, azt az élesztő gomba szereti jobban.

Ha nagyon lágy a kovász kicsit kevesebb vizet használjunk etetésnél.

A maradék kovászt elajándékozhatjuk de előtte mindenképp etessük meg!

Maradék kovászt nem kell kidobni, lehet használni palacsinta tésztába vagy krékert süthetünk belőle. Egyéb kovász mentő recepteket is fogok feltölteni az oldalra.

Ha kevés a buborék a kovászban várjunk és később etessük meg, mikor már felhabzott sok a buborék és savanykás, ecetes illatú. Friss etetésnél mindig lisztes tejes illatot kell érezni.

Ha elszíneződik a kovász az semmiképp nem jó sajnos akkor valószínű nem volt jó a liszt, ebben az esetben kezdjük elölről a folyamatot egy másik liszttel.

A minőségi liszt nagyon fontos a jó eredményhez, ha tehetjük NE "BL-55" lisztet használjunk!

A kovászhoz képest legalább háromszor nagyobb legyen az üveg amibe etetjük.

Ha más liszttel szeretnénk etetni pár etetés alkalmával át lehet szoktatni más lisztre.

A fakanálon több természetes gomba és baktérium van így ajánlott ezzel keverni a kovászt, így könnyebben elindulhat a folyamat a kovászban.

NE TEGYÜK a kovászt radiátorra, se kályhára, fontos az egyenletes hőmérséklet biztosítása. Legjobban a 25-28 fokot szereti.

NE sterilizáljuk az üveget és ne hagyjuk mosószeresen, mert árthat a kovásznak. Ha mosogatógépbe mossuk az üveget ajánlott utána csapvízzel átöblíteni az üveget.

Ha megerősödött a kovászunk mindig új tiszta üveget használjunk az etetéseknél.

Ha mikroba vagy sütőbe tartjuk a kovászunkat csak is KIKAPCSOLT állapotban, de ha megfelelő hőmérséklet van a lakásban tarthatjuk a pulton vagy a konyhaszekrényben is.

Fontos mindig figyelni és etetni a kovászt ne felejtsük el és lusták se legyünk megetetni különben nem lesz szép a kovászos kenyerünk. A kovász a kenyér lelke!

Az üvegre tehetünk egy befőttes gumit megjelölve a kovász szintjét így megfigyelhetjük a térfogat növekedést.

Az üvegre tehetünk egy befőttes gumit megjelölve a kovász szintjét így megfigyelhetjük a térfogat növekedést.

Ha keveset sütünk tarthatjuk hűtőben is a kovászt, etetés után 1-2 órát várni kell, hogy elinduljanak a folyamatok benne majd betehetjük a hűtőbe, itt csak lelassulnak a folyamatok heti egyszer-kétszer biztosan így is etetni kell. Illetve ha sütni akarunk vele ki kell vennünk a hűtőből sütés előtt 2-3 nappal és napi kétszer a tanult módon etetni kell, hogy újra felerősödjön a kovászunk.

A hűtő 5-6 foknál hidegebb ne legyen, mert az már nem jó a kovásznak.

Ha sokat süt az ember NEM érdemes betenni a hűtőbe, így jobb naponta többször etetni ahogy a kovász igényli. Így biztosan erős marad a kovászod.

Ha nyaralni mész bízd az etetést valakire aki tudja, hogy kell, vagy a hűtős módszerrel tedd a hűtőbe vagy vidd magaddal. 🙂

Ha a kovász tetején szürkés folyadékréteg van, ez azt jelenti, hogy egy jó ideje nem törődtünk vele, egy vízből és alkoholból álló védőréteg, frissítsük meg mihamarabb.

A kovász ha rendszeresen etetjük és gondozzuk életünk végéig elkísérhet minket. Illik is életünk végéig gondozni.

A kovász egy csodálatos élő dolog, ami liszt és víz keverékéből jön létre, vadélesztő és tejsavbaktériumok vannak benne, ezért kell etetni és nem szabad elhanyagolni különben meghal. Ehhez napi szinten gondoznunk és etetnünk kell akár többször is. meg kell mindenkinek ismernie a saját kovászát, hogy mikor szükséges etetni és mikor lehet vele sütni.

Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close