Vadkovász készítése

Készítsünk kovászt együtt, lépésről lépésre!

1. lépés:
Egy tiszta befőttes üveget forró vízzel átöblítünk, temperáljuk az üveget.

2. lépés:
Kimérünk 50 g lisztet (én fele teljes kiőrlésű, fele fehér lisztel szoktam ebből is a 100-as őrlésű királybúzával.)

3. lépés:
Beleteszünk 50 g kéz meleg csap vizet és egy fakanál nyelével összekeverjük galuska állagúra.

4. lépés:
Rátesszük az üveg tetejét, de nem húzzuk rá és betakarjuk az üveget egy konyharuhával. Betesszük légmentesen zárt KIKAPCSOLT mikroba vagy sütőbe és beteszünk mellé egy másik üvegbe meleg vizet, így biztosítjuk a kovásznak a megfelelő hőmérsékletet.

5. lépés:
Eltelt 24 óra, elkezdtek megjelenni a buborékok (ha még nem akkor várjunk.) meg etetjük a kovász kezdeményt, rámérünk 50 g lisztet + 50 g meleg vizet, ahogy előző nap majd betakarjuk és eltesszük ismét. (Ha megszagoljuk lisztes, tejes illatúnak kell lennie.)

6. lépés:
Ismét eltelt 24 óra, most már enyhén savanykás illatúnak kell lennie és egyre több buboréknak kell megjelenni. Ha felhabzott megetetjük viszont egy új, tiszta üveget veszünk elő meleg vízzel átöblítjük, kimérünk bele 50 g-t a kovászunkból (a maradékra nincs szükségünk), amit most megetetünk ugyan úgy ahogy el elején: 50 g lisztel és 50 g szobahőmérsékletű vízzel, betakarjuk és eltesszük. Újra lisztes tejes illatúnak kell lennie. Most már akár 12 óra is elég az erjedéshez így figyelnünk kell, hogy mikor kell etetni.

7. lépés:
Kb. 12 óra elteltével ha látjuk a buborékokat és érezzük és enyhén ecetesnek érezzük akkor megetetjük ahogy tegnap. Minden etetésnél új tiszta üvegbe etetünk: 50 g kovászt 50 g lisztel és 50 g szobahőmérsékletű vízzel.

8. lépés:
Ismét eltelt 12 óra ha megjelentek a buborékok és enyhén savanykás akkor etetünk ahogy legutóbb. Az etetésekkel egyre erősítjük a kovászt.

9. lépés:
Kb. 12 óra múlva ismét megetetjük a kovászt a szokásos módon.

10. lépés:
Később még egyszer megetetjük ha sok a buborék és savanykás, ecetes illatú, felhabzott és vissza esett.

11. lépés:
10-12 óra múlva szokásos módon megetetjük a kovászt, ha kell, kétszer a nap folyamán.

12. lépés:
Szokásos módon megetetjük,  ha kell kétszer a nap folyamán.

13. lépés:
Felszaporítjuk a kovászt sütésre, egy nagyobb üveget forró vízzel átöblítünk (temperáljuk) és kimérünk bele 50 g kovászt, a kovászhoz képest duplázzuk a liszt mennyiséget most ez 100 g és 80 g szobahőmérsékletű vizet adunk hozzá, összekeverjük. Betakarva félretesszük kb 8 órára.

14. lépés:
Kb. 8 óra elteltével elkezdhetünk kenyeret dagasztani.

Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close