Sült szilvatea

1K

Mindenkinek kötelező aki szereti a gyümölcsteát. Bármilyen gyümölccsel kombinálható, ízlés szerint ízesíthető, fűszerezhető. Mikor megsült a gyümölcs a fűszerekkel ugyan úgy tesszük el steril üvegekbe, mint egy lekvárt és ugyan úgy száraz dunsztba tesszük és hagyjuk lassan kihűlni. 

Sült szilvatea

Fűszeres sült szilvatea egyszerűen az őszi/téli teázós szezonra.

Hozzávalók
  

  • 2 kg szilva
  • 400 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 1/4 kávéskanál kardamom
  • vanília őrlemény
  • 1 db citrom leve
  • 1 db citrom reszelt héja

Elkészítés
 

  • Előmelegítjük a sütőt alsó- felső sütési programon 180 fokra. 
  • Megmossuk a 2 kg szilvát, kimagozzuk és kisebb darabokra vágjuk majd egy jénaiba tesszük vagy egy zománcozott tepsibe. 
  • Ízesítjük: 1 egész citrom reszelt héját és levét is hozzáadjuk. 
    Hozzáadunk 2 csomag vaníliás cukrot, 400 g cukrot (mézet is lehet) ízlés szerint édesítjük és fűszerezzük. Összekeverjük, majd jöhetnek a fűszerek: vanília őrlemény, 1 evőkanál fahéj, 1 kávéskanál szerecsendió, 1 kávékanál szegfűszeg, 1/4 kávéskanál kardamom. Megint összekeverjük.
  • Ha elérte a sütő a hőmérsékletet betesszük sülni. 1 órát sütjük, fél időbe 30 percnél átkeverjük. 
  • Mikor megsült a gyümölcs a fűszerekkel ugyan úgy tesszük el steril üvegekbe, mint egy lekvárt és ugyan úgy száraz dunsztba tesszük és hagyjuk lassan kihűlni. 
  • Hagyjuk 1-2 hétig összeérni az ízeket, de egyből is lehet fogyasztani. Én kb 4 teáskanállal szoktam tenni egy bögrébe, majd felöntjük forró vízzel és kész is a finom adalékanyag és tartósítószer mentes tea. Ráadásul a finom gyümölcsdarabokat is elfogyaszthatjuk. 🙂

Video

Támogasd a KovászTündért Patreon-on!
Become a patron at Patreon!
Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close