Könnyen elkészíthető házi fagyi recept. Az epret bármilyen gyümölcsre cserélhetitek. Nekem a tejszínes alapú fagyik a kedvenceim.
Házi eperfagyi
Fogok hozni még több ízben fagyi receptet: vizes, tejszínes alapú és cukormentes fagylaltokat is.
Hozzávalók
Fagyi alap
- 300 g eper
- 4 dl tejszín 30%-os
- 5 dl tej
- 6 db tojássárgája
- 115 g méz
- 25 g negyedannyi édesítő (vagy 100 g cukor)
- 2 teáskanál céklapor
- 1/2 citrom leve
- 2 marék friss bazsalikom (elhagyható)
+
- 120 g eper darabolva
Elkészítés
- Ha fagyi géppel dolgoztok ti is akkor a fagyasztóba kell tenni 24-48 órára a tartályt.
- A tejet, tejszínt, mézet, édesítőt elkezdjük melegíteni egy edénybe 40-45 fokon.
- A tojássárgást egy habverővel elkeverjük, majd hőkiegyenítünk. Két merítő kanállal teszünk a tojásokhoz a tejes meleg keverékből, majd ezt hozzá öntjük az edénybe a tejes keverékhez. Hőkezeljük kb 80 fokon az egyvelegünket.
- Leturmixoljuk az epret, a citromlével és a bazsalikommal.
- Hozzáadjuk a turmixolt epres keveréket az edénybe a tejes fagyi alaphoz. Ha a szín nem megfelelő, én természetes módon céklaporral színeztem. Ha hőkezeltük, teljesen hagyjuk kihűlni, majd utána a hűtőbe tesszük 1-2 órára, de legjobb, ha egy éjszakát hagyjuk összeérni az ízeket.
- Kivesszük a fagyasztóból a fagylaltgép tartályát, majd bekapcsoljuk és beleöntjük a fagyi alapot. Én az Ankarsum fagylaltkészítő fejegységét használtam, így a tartályba 5 dl fagyi alapot öntöttem és 35 percet hagytam dolgozni a gépet. Fél időben adtam még hozzá darabolt epret is. Nagyon finom színezék és egyéb adalékanyag mentes fagyit kaptam. Próbáljátok ki ti is!