Focaccia kovásszal

3.2K

Az olaszok kedvelt étele. Leginkább a mi kenyérlángosunkhoz tudnám hasonlítani annyi, hogy Focaccia tésztájában nincs krumpli.

Focaccia kovásszal

A kenyérlángoshoz hasonló sós pékárú. A recept eredeti olasz recept egy kint élő ismerősünktől.

Hozzávalók
  

  • 440 g víz
  • 20 g oliva olaj
  • 25 g méz
  • 100 g aktív kovász
  • 530 g liszt BL80

Elkészítés
 

  • Minden hozzávalót összekeverünk és kidagasztjuk a tésztát, majd hagyjuk pihenni kb egy órát kiolajozott kelesztő tálba.
  • Kb 45 percenként (3-4 óra alatt) meghajtogatjuk 4-5 alkalommal coil vagy szirom hajtogatással a tésztát. (Ragadni fog a tészta, vizes kézzel nyúljunk hozzá.)
  • Ha megvagyunk a hajtogatásokkal kb 8 órára hűtőbe tesszük a tésztát.
  • Kiolajozunk egy tepsit 1-2 evőkanál oliva olajjal, majd elegyengetjük benne a tésztát. Meglocsoljuk a tésztát is oliva olajjal és vizes ujjakkal “átmaszírozzuk” a tésztát ès hagyjuk kb kelni 9 órát szobahőmérsékleten kelni.
  • Előmelegítjük a sütőt 220 fokra alsó felső sütési módon.
  • Ha megkelt a tészta a tetejét meglocsoljuk kicsit oliva olajjal és jöhet a feltét, én most rozmaringot és oliva bogyót nyomkodtam bele. (Focaccia-nál inkább keljen túl a tészta, minthogy alulkelt legyen.)
  • Ha felmelegedett a sütő párásítunk, majd betesszük kb 30-35 percre sülni. (Ha a tészta belső hőmérséklete eléri a 90 fokot akkor megsült.)
  • Hagyjuk hűlni, majd fogyaszthatjuk. Jó sütögetést mindenkinek!
Támogasd a KovászTündért Patreon-on!
Become a patron at Patreon!
Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close