Mákos kalács kovásszal

457

Puha foszlós kalács tökéletes akár a Húsvéti asztalra vagy a Karácsonyira is egyaránt.

Mákos kalács kovásszal

Az alap recept Szoky receptje ezt kovászosítottam. Aki élesztővel készítené nézze meg az ő receptjét a YouTube csatornáján. 🙂

Hozzávalók
  

Tészta

  • 300 g liszt
  • 60 g cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 120 g kovász aktív
  • 1,5 dl tej
  • 75 g vaj + zsír (35 g + 40 g)
  • 1 csipet

Töltelék

  • 200 g mák darált
  • 75 g cukor
  • 1,5 dl tej
  • 0,5 dl habtejszín 30%
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 50 g méz

Elkészítés
 

  • Kimérjük a tészta hozzávalóit a vaj, zsír és a só kivételével majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Pár perc dagasztás után adagoljuk hozzá a vajat és a zsírt majd a dagasztás legvégén adjuk hozzá a sót.
  • Ha kidagasztottuk a tésztát egy kiolajozott kelesztő tálba pihentetjük 1 órát.
  • Elkezdjük hajtogatni a tésztát. Elvégezzük az első hajtogatást tetszőleges módon, majd a kelesztő tálba pihentetjük 45 percet.
  • Jöhet a második hajtogatás majd ismét 45 perc pihentetés.
  • Elvégezzük az utolsó harmadik hajtogatást, majd pihentetjük 1 órát.
  • A tésztát két gombócra osszuk, majd hűtőbe tesszük kb 12 órára kelni. (Én légmentesen zárható dobozba szoktam tenni.)
  • Elővesszük a tészta gombócokat és szobahőmérsékleten hagyjuk 1-2 órát temperálódni.
  • Közben elkészítjük a mák tölteléket: A tejet és a tejszínt kimérjük egy lábasba majd hozzáadjuk a citrom héjat, cukrot, a mákot. Kicsit melegítjük, nem kell forralni! Lekapcsoljuk a tűzhelyet és hozzáadjuk a mézet a végén majd hagyjuk kihűlni.
  • Téglalappá nyújtjuk a tészta gombócokat, majd a mák tölteléket elegyengetjük rajtuk és formázzuk ugyan úgy, mint a bejglit. Behajtjuk a két szélét és feltekerjük, ha ezzel megvagyunk így is süthetjük vagy akár össze is lehet fonni a két rudat amit kaptunk. Én kerámia formába tettem, amit kivajaztam és megszórtam zsemlemorzsával. 25 fokban nekem 4 órát kelt a kalácsom.
  • Előmelegítjük 200 fokra alsó-felső sütési programon a sütőt.
  • Ha előmelegedett a sütő betesszük a kalácsot és közben a sütőt 200 fokról egyből csendesítjük 180 fokra. Én fedővel 45 percet sütöttem, majd fedő nélkül még további 10 percet. (Ha nem edényben sütitek fedővel, érdemes figyelni és ha nagyon pirul a kalács teteje egy darab alufóliával lefedni, hogy ne égjen meg!)

Video

Támogasd a KovászTündért Patreon-on!
Become a patron at Patreon!
Close
KovászTündér © Copyright 2025. Minden jog fenntartva.
Close