Egyszerű sárgabarack lekvár sütőben készítve, tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül.
Sárgabarack lekvár sütőben készítve
Finom, sűrű kajszi lekvár sütőben sütve.
Hozzávalók
- 2,5 kg barack kajszi
- 2 evőkanál négyszeres erősségű édesítő vagy 250/500 g cukor
- 1 mokkáskanál citromsav
- 1 kávéskanál vanília
- 2 teáskanál fahéj
Elkészítés
- Alaposan megmossuk a barackot, majd eltávolítjuk a magját és kivágjuk a barackból a rossz részeket.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fok-ra alsó-felső sütési programon.
- Egy magas falú tepsit kikenünk ecettel, így nem fog leégni a lekvár. Az ecet nem fog érződni a lekváron, ha vékonyan kenitek ki.
- A magas falú tepsit kb félig rakjuk az apróra vágott barackkal.
- Ha felmelegedett a sütő betesszük sülni 180 fokon alsó-felső sütési programon egy órára, he letelt az egy óra átkeverjük a barackot, itt már elkezdi engedni a levét. Visszatesszük sülni még egy órára.
- Ha letelt a 2 óra sütés kivesszük a sütőből, fűszerezzük és édesítjük ízlés szerint. Aki akar tehet bele tartósítószert is, ha hosszabb időre szeretnétek eltenni. Majd csendesítjük a sütőt 100 fokra és visszatesszük még 30 percre sülni a lekvárt. Én ilyenkor beszoktam tenni az üvegeket is a lekvár mellé a sütőbe sterilizálni, természetesen a tiszta üvegeket és tetejüket is.
- Ha letelt az összesen 2,5 óra sütési idő, a forró lekvárt a forró üvegekbe merjük. Én szoktam használni befőző fóliát is a biztonság kedvéért, majd jó erősen ráhúzzuk az üvegekre a tetejüket fejjel lefele fordítjuk 10 percre majd a végén száraz dunsztba tesszük és szép lassan hagyjuk kihűlni.