Kovászos krumplis kenyér

127

Kovászos krumplis kenyér

Ha a sütés napján nem fogyna el ez a kenyér 1-2 napig is garantáltan puha lesz.

Hozzávalók
  

  • 200 g krumpli főt, reszelt
  • 1 kg kenyérliszt BL80
  • 700 g víz krumpli főző lé
  • 200 g kovász aktív
  • 1 ek zsír
  • 30 g

Elkészítés
 

  • Autolízis: Leszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a vizet. Pihentetjük 1 órát.
  • Jöhet hozzá az aktív kovász, 1 evőkanál zsír, a lereszelt főtt krumpli, elkezdjük dagasztani a tésztát. Majd hozzáadjuk a végén a sót és teljesen kidagasztjuk a tésztát. Kiolajozott kelesztő tálba tesszük a tésztát és 1 órát pihentetjük.
  • Elkezdjük hajtogatni a tésztát tetszőleges módon majd pihentetjük 30 percet.
  • Másodszor is meghajtogatjuk a tésztát, majd 30 percet pihentetjük.
  • Harmadszor is meghajtogatjuk a tésztát és pihentetjük 1 órát.
  • Elfelezzük a tésztát és előformázzuk őket, majd pihentetjük 10 percet.
  • Elvégezzük a végső formázást, összecsipkedjük és gömbölyítjük a tésztát, majd szakajtóba tesszük, konyharuhával letakarjuk és hűtőbe kb 12 órát kelesszük.
  • Kivesszük a hűtőből a tésztákat, hagyjuk a konhapulton temperálódni.
  • Előmelegítjük a sütőt 250 fokra, alul-felül sütési programon.
  • Sütőpapírra borítjuk a tésztát és tetszőlegesen megmintázzuk.
  • Ha felmelegedett a sütőbe betesszük sülni. Pizza kövön sütés: 250 fokon 20 percet majd 200 fokra csökkentjük a hőmérsékletet 15 percet és végül 180 fokra csökkentjük 25 percet. Kb 1 órát sütjük összesen.

Video

Támogasd a KovászTündért Patreon-on!
Become a patron at Patreon!
Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close