Kovászos pizza

25.1K
Támogató
A recept megjelenését a BB Dekor Shop támogatta.

Kovászos pizza

Légiesen könnyű pizza tészta 72 óra kelesztéssel.

Hozzávalók
  

Tészta

  • 500 g pizzaliszt
  • 120 g kovász
  • 275 g víz szobahőmérsékletű
  • 2 evőkanál oliva olaj
  • 1/2 evőkanál

Elkészítés
 

  • Kimérjük a vizet és elkeverjük benne a kovászt, majd rászitáljuk a lisztet. Elkezdjük dagasztani, majd 30 percet pihentetjük.
  • Adjuk hozzá az olajat és a sót, és dagasszuk tovább.
  • Kiolajozott kelesztő tálba tesszük a tésztát és 30 percet pihentetjük.
  • Elkezdjük hajtogatni a tésztát sziromhajtással (mint a virág szirmainál, úgy megyünk körbe), majd 30 percet pihentetjük. 
  • Ismét sziromhajtással meghajtogatjuk és 30 percet megint pihentetjük.
  • Elvégezzük az utolsó sziromhajtást, 30 percet pihentetjük, majd hűtőben kelesztjük 72 órát.
  • 72 óra múlva kivesszük a hűtőből és hagyjuk 1-2 órát temperálódni a pulton. Utána kettészedjük a tésztát és gömbölyítjük, majd letakarjuk egy konyharuhával. Közben előmelegítjük a sütőt 300 fokra alul-felül sütéses programon, a pizza kővel együtt.
  • Ha elérte a sütő a 300 fokot, megformázzuk a pizzákat és rátesszük a feltétet.
  • Betesszük sülni a pizzakőre a pizzát. (Én szoktam kicsit párásítani is a sütőbe.) 5-6 perc alatt készre sütjük.

Video

Támogasd a KovászTündért Patreon-on!
Become a patron at Patreon!
Close
KovászTündér © Copyright 2023. Minden jog fenntartva.
Close