Cékla savanyúság
Egyszerű gyorsan elkészíthető cékla savanyúság alap recept.
Hozzávalók
- 2 kg cékla
- 1 l víz
- 5 evőkanál cukor
- 1,5 evőkanál só
- 5 evőkanál ecet 10%-os
Elkészítés
- Megfőzzük a héjában a céklát, ez nálam kb 1 óra volt.
- Közben elkészítjük a salátalét: Kimérünk egy edénybe 1 l vizet, hozzáadunk 5 evőkanál cukrot, 1,5 evőkanál sót, majd a végén 5 evőkanál 10 %-os ecetet. Felforraljuk és készen is vagyunk a salátalével. Kóstoljátok meg és ízlés szerint módosítsátok, ha kell.
- Ha megfőtt a cékla és langyosra hűlt megpucoljuk és felkarikázzuk. Egy tipp: A vágódeszkát vonjátok be celofánnal, mert a cékla színe nagyon megfog mindent.
- Én 100 fokon szoktam a tiszta üvegeket sterilizálni a sütőben egy fél órát. Majd a forró üvegekbe tesszük a szeletelt céklát és felöntjük a forró salátalével. Az üvegre én szoktam tenni befőző fóliát, majd jól ráhúzzuk a tetejét és dunsztba tesszük.
- Ha sok ideig szeretnétek eltartani érdemes bele tartósítószert tenni, hogy biztosan ne dolgozzatok feleslegesen, én mindig frissen szoktam készíteni és pár hét alatt el is szokott fogyni.